Ons Actueel april 2020, week 15

Dit is de tweewekelijkse nieuwsbrief van KBO-Brabant,

belangenvereniging van 130.000 senioren in Brabant.

Nieuwe lezers heten wij van harte welkom!

 

 

Uitzending Catharina 9 april: deel 2

Deskundigen geven in een live-uitzending op donderdagavond 9 april (vanavond) om 19.00 uur antwoord op vragen van ouderen over het coronavirus. Judith Wilmer (geriater in het Catharina Ziekenhuis) en huisarts Ellen Huijbers beantwoorden de vragen. Leo Bisschops, voorzitter van KBO-Brabant, vertelt waar ouderen van wakker liggen en wat ze overeind houdt.

Vorige week organiseerde KBO-Brabant deze live-uitzending met groot succes. Daarom nu een vervolg. Kijk live mee via een link op deze pagina. Vragen stellen kan via Whatsapp:
06 – 13 81 35 42. De vragen kunnen ook nu al gesteld worden!

Deel dit als dat nog kan met uw leden! 
Ook op onze website staat een bericht: klik hier.

 


Getrainde vrijwilligers van KBO-Brabant begeleiden senioren bij levensvragen

Veel senioren hebben vragen over zingeving, verlies en het leven in het algemeen. De coronacrisis roept nieuwe levensvragen op. Vragen over de waarde van het leven, over het er mogen zijn als oudere, over eenzaamheid of (geen) afscheid kunnen nemen. KBO-Brabant heeft een groep getrainde vrijwilligers klaarstaan om hierover met leden en niet-leden telefonisch in gesprek te gaan. Lees verder op onze website.

 


Samen beslissen over passende zorg

Juist in deze tijd is een gesprek met uw arts om samen te beslissen over de meest passende zorg belangrijk. U heeft altijd meerdere mogelijkheden en samen met uw arts beslist u wat het beste bij u past. De arts kan u informeren over de voor- en nadelen van bepaalde behandelingen. KBO-Brabant heeft zich aangesloten bij de campagne ‘3 goede vragen’ van de Patiëntenfederatie en Federatie Medisch Specialisten. U kunt het gesprek voeren aan de hand van drie vragen:
1) Wat zijn mijn mogelijkheden?
2) Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?
3) Wat betekent dat in mijn situatie?

Wilt u de brochure met de vragen downloaden, klik dan hier.

Veel zorgorganisaties zijn aangesloten bij de campagne 3goedevragen.nl,  zoals het Elkerliek ziekenhuis, Catharina ziekenhuis, huisartsen in Nijmegen en Land van Cuijk en ga zo maar door. Zij vinden het niet raar als u hierover begint.

Heeft u een zwakke gezondheid en wilt u aan de hand van een keuzehulp uw wensen voor zorg en behandeling verkennen, kijk dan op:
https://www.thuisarts.nl/keuzehulp/verken-uw-wensen-voor-zorg-en-behandeling

Wij krijgen ook van ouderen te horen dat ze het behandelpaspoort van huisarts Ester Bertholet hiervoor fijn vinden. Er zijn voor patiënten kosten aan dit boekwerkje verbonden. Kijk op: https://www.behandelpaspoort.nl/

 

Voorzitter bij Omroep Brabant 29 maart

Zondag 29 maart om 12.00 uur was Leo Bisschops, voorzitter van KBO-Brabant, te gast bij een live-uitzending van KRAAK bij Omroep Brabant.
 
U kunt hier de uitzending bekijken.

 

 
Persbericht 26 maart

Op 26 maart stuurden wij het volgende bericht naar de pers.

KBO-Brabant maakt zich, als grootste seniorenvereniging van Brabant, ernstig zorgen over de ouderen in de provincie. Vooral natuurlijk over de lichamelijke gezondheid en het geestelijk welzijn van iedereen in deze kwetsbare en nu al zwaar getroffen groep. Bij een aantal concrete vraagstukken, zoals de rijbewijsverlenging, de eigen bijdrage Wlz (Wet langdurige zorg) en de belastingaangifte, vraagt KBO-Brabant aan de Rijksoverheid om praktische oplossingen. Lees hier het hele bericht.

 


Goede nieuwsbrieven

Wij hebben zelf een abonnement op een aantal fijne nieuwsbrieven, wellicht wilt u ook een abonnement:? Hier zijn de adressen om u aan te melden:
– Seniorenjournaal, verschijnt dagelijks met een goed overzicht van allerlei publicaties die senioren betreft, klik hier
– IkWoonLeefZorg van de Rabobank, klik hier
– Alleszelf, klik hier

 


Nieuwsbrieven Koepel Gepensioneerden

Er zijn weer nieuwe nieuwsbrieven uit van de Koepel Gepensioneerden:
Voor nummer 10. klik hier.
Voor nummer 9, klik hier.
Voor nummer 8, klik hier. Hierin een opiniestuk van voorzitter Leo Bisschops.

U kunt desgewenst ook uzelf aanmelden voor deze nieuwsbrief: klik hier.

 

Mondzorgadvies gaat door op woensdagen

Het blijft mogelijk om op woensdagmiddag te bellen met Peter de Goede, tandarts met als speciaal aandachtsgebied ‘ouderen’. Hij maakt zich hard voor betere mondzorg voor ouderen, vooral mensen met dementie. Peter staat op woensdagmiddag mensen te woord die vragen hebben over hun mondverzorging en gebit. U kunt uiteraard ook bellen over uw ouders of naasten.

Waar gaat het om?
De helft van de 1,2 miljoen Nederlandse ouderen gaat niet (meer) naar de tandarts. Onder andere door fysieke beperkingen. Bij mensen met dementie spelen nog extra problemen. ‘De mondhygiëne neemt af. Poetsen wordt vergeten of gebeurt minder grondig. Ondertussen neemt de suikerbehoefte toe, en dus het snoepgedrag’, aldus de Goede. Deze groep ouderen slaat het tandartsbezoek liever over. ‘Ze denken dat een behandeling pijn doet, of dat het tandvlees gaat bloeden. Ook begrijpen ze vaak niet wat de bedoeling is.’

Leden kunnen op de woensdagmiddagen bellen met 073-3036444 tussen 13.30 uur en 14.30 uur. Zij krijgen dan rechtstreeks Peter de Goede aan de lijn.

 


Banken starten voorlichting coronafraude

Banken willen consumenten waarschuwen tegen criminelen die uit zijn op hun geld en corona gebruiken als smoes. Daarom is er vanaf 9 april op de publieke zenders een spot te zien met de boodschap ‘Anti-bacteriële pas? Trap er niet in!’, afkomstig van de Nederlandse Vereniging van Banken en Betaalvereniging Nederland.

Klik hier voor het volledige bericht.

 

 
Enkele tips voor ontspanning

Musea
Nu het arrangement dat we met Het NoordBrabants Museum voor leden hadden geregeld geen doorgang kan vinden, kregen wij van het museum het bericht dat iedereen een Online Tour kan maken via Internet. Klik hier om mee te doen! Overigens zijn er heel veel musea die hun virtuele deuren nu openzetten. Google op het museum dat u wilt ‘bezoeken’ en kijk wat er mogelijk is over de hele wereld!!

Bewegen met sportmaatje
De studenten van Stichting Mens Achter de Patiënt, willen proberen om mensen te helpen thuis actief te blijven. Zij melden ons:
‘Als je wilt, koppelen we jou aan een student die met jou gaat bewegen. Dit gebeurt uiteraard op afstand: dat betekent dat de student jou belt. Dat kan via de gewone telefoonlijn of via WhatsApp video bellen. Samen met de student kan worden afgesproken hoe vaak en hoelang er wordt gesport, bijvoorbeeld wekelijks een halfuurtje. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon gezellig om samen te bewegen!’
Lees hier verder.

Goed slapen juist nu belangrijk!
In het net verschenen aprilnummer van ledenmagazine Ons is een heel katern gewijd aan goed slapen. VGZ vergoedt ook online slaaptherapie. Voor wie meer wil weten, op de website van VGZ is een hele pagina beschikbaar met allerlei tips en verwijzingen en de vergoedingen die mogelijk zijn. Klik hier.

 


Passiespelen afgelast

Ook de organisatie van de Passiespelen Tegelen is genoodzaakt de voorstellingen uit te stellen naar 2021. Het bestuur van De Passiespelen doet zijn uiterste best om alle betrokkenen en vooral ook de kopers van kaarten te informeren over verdere afwikkeling en over nieuwe data in 2021. Er wordt gekeken of reeds gekochte kaarten kunnen worden omgezet in vouchers. Afdelingen die een groepsarrangement geboekt hebben zullen bericht krijgen van de organisatie van de Passiespelen. Op de website van de Passiespelen vindt u alle informatie hierover. Bij vragen, neem contact op met de organisatie van Passiespelen.