Ons Actueel november 2019, week 47

Dit is de tweewekelijkse nieuwsbrief van KBO-Brabant,

belangenvereniging van 130.000 senioren in Brabant.

Nieuwe lezers heten wij van harte welkom!

 


De Ouderenlijn met KBO-Brabant

KBO-Brabant gaat een samenwerking aan met De Ouderenlijn. In heel Brabant kunnen leden én niet-leden twee maanden lang gratis deelnemen aan De Ouderenlijn (t.w.v. € 30,-) en zodoende zelf hun sociaal netwerk uitbreiden. De Universiteit voor Humanistiek onderzoekt de effecten van dit initiatief.

Lees hier meer, of bekijk de flyer.
Wilt u zich aanmelden? Klik hier. U hoeft geen lid te zijn van KBO-Brabant, maar u moet wel in Brabant wonen. Na twee maanden stopt het abonnement vanzelf.

P.S. voor de Afdelingen/Kringen: volgende week gaat hierover een persbericht uit naar de huis-aan-huisbladen. Wellicht kunt u deze informatie ook publiceren in uw eigen nieuwsbrieven? Er zijn ook flyers en posters beschikbaar; bel met 073-6444066 om deze te bestellen.

 


Voordelige zorgverzekering VGZ via lidmaatschap KBO-brabant

Leden van de KBO in Brabant kunnen nu voordelig een zorgverzekering via VGZ afsluiten, met een speciaal pakket, afgestemd op senioren. De korting bedraagt 4% via deze collectieve verzekering. Sluit u een aanvullende verzekering af, dan krijgt u een korting van 10%. Bovendien krijgt u het lidmaatschap van onze vereniging tot een bedrag van 25 euro vergoed. En dat ieder jaar weer!

Lees hier meer over de voordelen van het lidmaatschap en die van de zorgverzekering via VGZ.
U kunt ook rechtstreeks naar de website van VGZ en de premie daar laten berekenen.

 


Verlopen rijbewijs?

Vanaf 1 december mogen 75-plussers tijdelijk blijven rijden met een verlopen rijbewijs. De regeling geldt tot 31 december 2020. Iedereen die mag blijven rijden met een verlopen rijbewijs, krijgt persoonlijk bericht van het CBR. Wij ontvingen een brief hierover van het ministerie: klik hier. Klik hier voor informatie op de website van de overheid.

 


Tekort openbare toiletten in Brabant

KBO-Brabant is lid van de Toiletalliantie en vraagt aandacht voor het tekort aan openbare toiletten. Onlangs is onderzoek verricht onder de 50 grootste Nederlandse gemeenten naar de meest toiletvriendelijke gemeente. Het toilettekort is nog te groot ondanks een toename ten opzichte van 2018 van ruim 1500 toiletten in de app HogeNood (de grootste database van toiletten in Nederland met nu bijna 6000 toiletten). Bij 189 gemeenten is er zelfs helemaal geen toiletbeleid, zo blijkt uit gegevens van de MLDS en Continentie Stichting NL. Hierdoor kunnen ruim 2 miljoen buik- en blaaspatiënten, maar ook vrouwen, mensen met een handicap, ouders met jonge kinderen, dagjesmensen en toeristen niet onbezorgd op pad. Bovendien worden vier op de tien patiënten bij hoge nood weleens geweigerd bij een toilet in winkels, horeca, supermarkten en overheidsgebouwen. Dit met als gevolg dat mensen de deur niet meer uit durven uit angst niet op tijd een toilet te vinden. Stress, schaamte en eenzaamheid vanwege een tekort aan toiletten kan met een goed toiletbeleid gewoon voorkomen worden. Van de drie gemeenten die onderaan bungelen bevinden zich er twee in Noord-Brabant, te weten Oss en Roosendaal. Zij hebben er het laatste jaar geen enkel opengesteld toilet bij gekregen. Positief is dat gemeente Meijerijstad bij de 10 meest gastvrije toiletgemeenten hoort.

Wilt u zich als KBO-Afdeling inzetten voor een beter toiletbeleid in uw gemeente? Vraag dan hier de toolkit aan. Wij zijn ook bezig met het bedenken van ludieke acties. Daarover later meer!

 


KBO-Brabant Remembers afsluiting

Ons toneelproject KBO-Brabant Remembers is bijna afgelopen en dat betekent dat de resultaten van de peiling onder jongeren ook binnen beginnen te druppelen. 112 jongeren vulden tot nu toe de digitale enquête vanuit het landelijke project in. Wat vooral opvalt is de tevredenheid over ons project: we krijgen een rapportcijfer 7,6!
Een andere opvallende uitkomst is dat jongeren dit écht voor hun plezier hebben gedaan. Op de vraag ‘Wat vind je belangrijk?’ zei 66%: ‘ik heb veel plezier’ en 52%: ‘iets willen betekenen voor een ander’. ‘Iets samen kunnen doen met vrienden’ scoorde ook hoog. Samen doen en sociaal bezig zijn zit er al vroeg in bij de deelnemende jeugd. Benieuwd naar álle resultaten? Kijk dan hier.
 
Of beter nog! Wilt u zelf het enthousiasme van de jeugd zien en beleven? Kom dan naar de áller- állerlaatste van de 27 voorstellingen! Deze is aanstaande zondag in Oss in de St. Jozefkerk, Oude Molenstraat 8, 5342 GC in Oss. Kaarten kosten € 5,00 per persoon en zijn te koop via Tonnie van Hoorn: tonnievanhoorn@hotmail.com of telefonisch 06 11001548.

 


Met uw Afdeling of Kring in 2020 naar de Passiespelen in Tegelen?

Wij hebben op donderdag 19 september alle Afdelingen en Kringen een bericht gestuurd met een aanbieding om met een groep de Passiespelen in Tegelen te bezoeken. Deze vindt plaats van 10 mei t/m 13 september 2020. U kunt nog steeds boeken voor een groepsarrangement op zondag 24 mei of zondag 7 juni. Klik hier voor de brief, klik hier voor het inschrijfformulier en hier voor inhoudelijke informatie.

Facebook
Twitter
YouTube
Website
Email
Copyright © 2019 KBO-Brabant, Alle rechten voorbehouden.

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? U kunt zich afmelden door op deze link te klikken.
U kunt hier uw voorkeuren aanpassen. Wilt u oude edities inzien, klik hier.
Wilt u zich aanmelden, klik hier.