Ons Actueel februari 2020, week 9

Dit is de tweewekelijkse nieuwsbrief van KBO-Brabant,

belangenvereniging van 130.000 senioren in Brabant.

Nieuwe lezers heten wij van harte welkom!

 


Extra voorstelling toneelstuk op 4 mei

Wegens succes herhaald! Kom op 4 mei naar de extra voorstelling van ons toneelproject in het kader van Brabant Remembers in theater De Lievekamp in Oss. De extra voorstelling wordt gerealiseerd door de samenwerkende KBO’s van Herpen, Overlangel en Ravenstein, samen met jongeren. Jong en oud herdenken zo samen de 75-jarige bevrijding van Nederland.

Klik hier voor meer informatie en om u op te geven.
Dit bericht komt ook in het aprilnummer van de Ons.

 


Campagne gestart met eigen carnavalslied
‘Op oew blaas wordt nie gelet’

KBO-Brabant en I4NATURE (jongerenorganisatie) zetten een campagne op voor meer toegankelijke openbare toiletten in Noord-Brabant. Voor iedereen die Hoge Nood heeft. Een eigen Carnavalslied (klik voor de clip) vormde de aftrap van deze campagne. KBO-Brabant medewerkers gingen nog een stapje verder in hun pleidooi voor de goede zaak. Op zondag 23 februari liepen ze geheel in stijl mee in de Bossche carnavalsintocht.

Nederland heeft te weinig toegankelijke openbare toiletten. Voor veel mensen is dat een groot probleem; soms gaan ze niet eens meer op pad. Volgende stap in de campagne: gemeenten, bedrijven, winkels, kantoren vragen zich aan te melden op de Hoge Nood app, met adressen in heel Nederland. Samen heffen we dat tekort morgen op, als we willen!

 

Verlengd: tandzorg-advies op woensdag in maart en april

Ook in maart en april 2020 is het nog mogelijk om op woensdagmiddag te bellen met Peter de Goede, tandarts met als speciaal aandachtsgebied ‘ouderen’. Hij maakt zich hard voor betere mondzorg voor ouderen, vooral mensen met dementie. In ledenmagazine Ons van januari staat een artikel hierover. Peter staat op woensdagmiddag mensen te woord die vragen hebben over hun mondverzorging en gebit. U kunt uiteraard ook bellen over uw ouders of naasten.

Waar gaat het om?
De helft van de 1,2 miljoen Nederlandse ouderen gaat niet (meer) naar de tandarts. Onder andere door fysieke beperkingen. Bij mensen met dementie spelen nog extra problemen. ‘De mondhygiëne neemt af. Poetsen wordt vergeten of gebeurt minder grondig. Ondertussen neemt de suikerbehoefte toe, en dus het snoepgedrag’, aldus de Goede. Deze groep ouderen slaat het tandartsbezoek liever over. ‘Ze denken dat een behandeling pijn doet, of dat het tandvlees gaat bloeden. Ook begrijpen ze vaak niet wat de bedoeling is.’
Leden kunnen op de woensdagmiddagen bellen met 073-3036444 tussen 13.30 uur en 14.30 uur. Zij krijgen dan rechtstreeks Peter de Goede aan de lijn.

Lezing mogelijk voor Afdelingen en Kringen
Ook is het mogelijk om met Peter de Goede een afspraak te maken om een lezing voor de Afdeling of Kring te komen verzorgen. Dat kunt u met hem bespreken op dezelfde woensdagen en op hetzelfde telefoonnummer.

 

Afbeeldingsresultaat voor mijn overheid
Er is nepmail van MijnOverheid in omloop

KBO-Maasdriel maakte ons op het volgende attent.
De Fraudehelpdesk en de overheid waarschuwen voor bedrieglijk echt lijkende e-mails van MijnOverheid, waarmee wordt gepoogd de DigiD van ontvangers te ontfutselen. De mail maakt melding van een ‘gereedstaand bericht’ van de Belastingdienst in uw Berichtenbox op MijnOverheid.
 
Door het vermelden van de voor- en achternaam van de ontvanger in de aanhef lijkt het e-mailbericht betrouwbaar, ook al omdat verwezen wordt naar een website die begint met MijnOverheid. Het webadres is daarnaast voorzien van een vertrouwenwekkend groen slotje met de vermelding ‘Beveiligd’. Wie doorklikt op de toegezonden link ziet vervolgens een echt lijkend aanmeldscherm van DigiD met het wapen van de Rijksoverheid.
 
MAAR!!
MijnOverheid stuurt NOOIT  meldingen met een link naar de website. Dit is om te voorkomen dat u met valse e-mails naar een namaak-website wordt geleid (zogenaamde phishing). Neem daarom het webadres van MijnOverheid op in uw Favorieten en ga altijd van daaruit naar de website. Ontvangt u toch een e-mail met daarin een link, dan is deze dus NOOIT van MijnOverheid. Ontvangers van zo’n mail wordt verzocht de e-mail als bijlage door te sturen naar valse-email@mijn.overheid.nl.

 

Hesjes en Onsjes bestellen

Er zijn weer nieuwe hesjes beschikbaar, bijvoorbeeld voor fietsers en wandelaars.
Ook verschijnt bij de komende Ons van maart een nieuwe versie van het bewaar-Onsje met alle diensten die KBO-Brabant levert. Handig voor een ledenwerfactie? Deze zijn bij ons ook los te bestellen. Op de Kaderleden-pagina vindt u na inloggen onder het tabblad ‘Informatie en formulieren’ het ‘Bestelformulier KBO-Brabant promotiemateriaal’.

 


Beeldbank voor Afdelingen en Kringen van KBO-Brabant

Onlangs hebben wij drie workshops georganiseerd voor Afdelingen over het maken van nieuwsbrieven. Dat bleek in een behoefte te voorzien, ze waren alledrie een succes. 

Wat ook naar voren kwam is dat nieuwsbrieven-makers en webmasters vaak verlegen zitten om goede foto’s. Wij hebben bij KBO-Brabant veel fotomateriaal van de Ons. Daarvan hebben wij nu een selectie gemaakt voor een beeldbank. Dit materiaal mag ook door Afdelingen worden gebruikt, voor bijvoorbeeld nieuwsbrieven, flyers, websites. U hoeft zich geen zorgen te maken over publicatierechten of privacywetgeving.. Ga naar de Kaderledenpagina (u moet wel eerst inloggen). Op de homepage treft u in de blauwe linkerkolom een lijst met interessante links. Daarvan heet er één Beeldbank. De achterliggende pagina biedt de benodigde informatie en legt uit hoe u de afbeeldingen kunt opslaan voor eigen gebruik.

 


Interessante nieuwsbrief Seniorenjournaal

Seniorenjournaal geeft iedere dag een nieuwsbrief uit met wetenswaardigheden voor senioren. Wellicht interessant voor u? Ga naar https://www.seniorenjournaal.nl/. Helemaal onderaan die pagina kunt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief. U kunt hem ook op ieder moment weer opzeggen.