Ons Actueel maart 2020, week 11

Dit is de tweewekelijkse nieuwsbrief van KBO-Brabant,

belangenvereniging van 130.000 senioren in Brabant.

Nieuwe lezers heten wij van harte welkom!

 


Persbericht uit over leeftijdsgrens behandeling Corona-patiënten

Maatschappelijk debat over leeftijdsgrens behandeling Corona-patiënten ongenuanceerd en ethisch onjuist
 
Bij ons, in de provincie die tot dusverre het zwaarst is getroffen door het Corona-virus in Nederland, melden zich verontruste, emotionele en soms ook boze leden. Onderwerp: de instelling van een leeftijdsgrens voor de behandeling van Corona-patiënten. In Italië reeds formeel voorgesteld door medisch specialisten, in Nederland nog slechts een onderwerp in het maatschappelijk debat. “Op de wijze waarop dat debat gevoerd wordt, valt veel af te dingen”, aldus onze voorzitter Leo Bisschops.

Lees hier het hele persbericht, dat is verzonden aan landelijke en regionale pers.

Het Eindhovens Dagblad, Brabants Dagblad en BN/De Stem combineerden onze beide persberichten van 10 en 11 maart en publiceerden het resultaat op hun websites: klik hier.

 


Advies KBO-Brabant aan Afdelingen i.v.m. Coronavirus

KBO-Brabant adviseert zijn lokale Afdelingen om voor de komende twee weken alle grote bijeenkomsten te annuleren in verband met het Coronavirus.

Het Algemeen Bestuur van KBO-Brabant heeft zich gebogen over de situatie inzake het Coronavirus en hoe daarmee om te gaan binnen onze seniorenvereniging. Het is daarbij tot de conclusie gekomen dat het annuleren van alle grote bijeenkomsten, in elk geval voor de komende twee weken, het meest verstandig is.

Overwegingen daarbij:

  • de verspreiding van het virus in vooral onze provincie Noord-Brabant;
  • de kwetsbaarheid van vooral ouderen en chronisch zieken;
  • het advies van het RIVM aan mensen om bij verkoudheidsverschijnselen thuis te blijven;
  • en het advies aan mensen om ook zonder deze verschijnselen zoveel mogelijk thuis te werken.

Hoewel lokale situaties kunnen verschillen en het de eigen verantwoordelijkheid van KBO-Afdelingen is om dit advies over te nemen, doen wij wel een dringend beroep op Afdelingsbesturen om in elk geval de actuele richtlijnen van het RIVM en die van het eigen gemeentebestuur en de regionale GGD op te volgen:

https://www.rivm.nl/nieuws/actuele-informatie-over-coronavirus

https://www.ggd.nl/

Bij vragen, neem contact met ons op: info@kbo-brabant.nl,
(073) 64 44 066.

Klik hier voor een verhelderende uitleg van longarts Sander de Hosson over het virus.

Wij stuurden de media op 10 maart een persbericht over dit onderwerp.

 

Bijeenkomsten woonfinanciering 16 en 23 maart afgelast

De regionale informatiebijeenkomsten – over verborgen problematiek bij hypotheken – op de maandagen 16 en 23 maart zijn afgelast vanwege het Coronavirus. Degenen die zich daarvoor hadden aangemeld hebben bericht gekregen.

Later in het jaar gaan wij deze waarschijnlijk opnieuw aanbieden aan leden en niet-leden. Wilt u daarvan per e-mail op de hoogte worden gehouden, dan kunt u zich aanmelden: klik hier.

 


Groepsreisverzekeringen Afdelingen

Afdelingen die één of meerdere dagen op reis gaan, kunnen gebruik maken van de speciaal voor KBO-Brabant ontwikkelde groepsreisverzekering. Alle deelnemers aan de reis zijn dan verzekerd op één polis tegen de risico’s van schade aan of verlies van reisbagage, ongevallen en geneeskundige en tandheelkundige kosten. Bij de polis is de 24 uurs-alarmdienst van de SOS-hulpdienst inbegrepen. Aanmelden kan via een aanvraagformulier op de kaderledenpagina over verzekeringen op onze website (eerst inloggen, kiezen voor tabblad Informatie en Formulieren). Of klik hier.

Let wel: het volgende is nieuw!
Wij verzoeken u om dit aanvraagformulier in eerste instantie naar info@kbo-brabant.nl te mailen en niet meer direct aan Aon. Daardoor kunnen wij u vanuit KBO-Brabant optimaal ondersteunen bij deze verzekering.

 

Declareer uw lidmaatschap van
KBO-Brabant

Zijn leden aanvullend verzekerd bij VGZ via het collectief van KBO-Brabant? Dan krijgt men het lidmaatschap van KBO-Brabant vergoed tot een maximum van 25 euro. Lees hier hoe men zijn declaratie kan indienen.

Sommige Afdelingen krijgen hierover vragen van leden. U kunt als bestuurder in eerste instantie verwijzen naar dit telefoonnummer: 088 – 131 12 34. Komt men er dan nog niet uit, dan kunt u als bestuurder de vraag doorspelen naar KBO-Brabant. Dan hebben we wel de volgende gegevens nodig:
–  klantnummer van VGZ
–  naam van de verzekerde
–  postcode en huisnummer van verzekerden

Mail deze gegevens en de klacht naar info@kbo-brabant.nl.

 


Aloude bejaardenhuis graag terug!

In het Brabants Dagblad,  Eindhovens Dagblad en BN/De Stem een artikel op 29 februari over het schrappen van het aloude bejaardenhuis. Ook KBO-Brabant komt aan het woord, met Harry Beauvois en Wilma Schrover.
‘Oliedom’, zeggen huisartsen over het schrappen. Want nu zit er een gapend gat tussen thuis wonen en het verpleeghuis, is er onvoldoende zorg voor kwetsbare ouderen. Die voelen zich in de steek gelaten. Zoals Piet uit Alphen en Harry en Gerda uit Waalwijk. Klik hier voor het bericht op de website van het Brabants Dagblad.

 

Meesterwerken uit Wenen in Het Noordbrabants Museum

Meer dan vijftig schilderijen en twintig tekeningen van onder meer Peter Paul Rubens, Anthony van Dyck, Rembrandt van Rijn en Jan Weenix. De werken komen uit de collectie van de Akademie der bildenden Künste in Wenen. Het is de eerste keer dat zo’n grote selectie in Nederland tentoongesteld wordt.  

Speciaal arrangement voor leden op zaterdag 18 april:

  • 13.30 uur: aankomst met koffie/thee.
  • 14.00 uur: inleiding op de tentoonstelling door kunsthistoricus Sophie Tutelaers.
  • 14.30 uur: een bezoek aan de tentoonstelling op eigen gelegenheid.

Prijs: € 18,- (€ 5,25 met Museumkaart). Tickets voor dit arrangement zijn uitsluitend online te koop via www.hnbm.nl/kbobrabant (verkoop sluit 11 april 2020, let op: er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar).

Data tentoonstelling: tot en met zondag 31 mei. Openingstijden: van 11.00 tot 17.00 uur (van dinsdag tot en met zondag). Ticketprijs: € 15,00. Adres: Het Noordbrabants Museum, Verwersstraat 41 in Den Bosch.