Ons Actueel januari 2020, week 2

Dit is de tweewekelijkse nieuwsbrief van KBO-Brabant,

belangenvereniging van 130.000 senioren in Brabant.

Nieuwe lezers heten wij van harte welkom!

 


Vitaliteit voor Afdelingen op de SeniorenExpo 2020

Van dinsdag 14 tot en met zondag 19 januari 2020 wordt de SeniorenExpo in Veldhoven georganiseerd. KBO-Brabant heeft weer een grote stand. Natuurlijk bent u daar van harte welkom! Een deel van die stand richten we in voor vitaliteitsmetingen bij bezoekers. Onze vrijwilligers meten lengte, gewicht, BMI en knijpkracht en u kunt laten zien of u in balans bent. Afdelingsbestuurders zijn van harte welkom om met beleidsmedewerker Marieke Pette de mogelijkheden te bespreken om lokaal ook zogenaamde vitaliteitsdagen te organiseren in Afdelings- of Kringverband.

 


Avondbijeenkomst pensioenvoorlichting

Op 28 januari 2020 organiseert KBO-Brabant een vijfde informatiebijeenkomst over pensioenen. Speciaal in de avond, om ook werkenden en jongeren in de gelegenheid te stellen zich op een toegankelijke manier te laten informeren door Rob de Brouwer. De bijeenkomst vindt plaats in Tilburg, bij Boerke Mutsaers, vlak naast station Tilburg Universiteit. Er zijn nog twintig plaatsen.

Kijk voor meer informatie op: Avondbijeenkomst pensioenen

 

Armoede-bijeenkomsten in vier regio’s

Eind januari organiseert KBO-Brabant vier regionale bijeenkomsten over armoede en hoe lokale belangenbehartigers en dienstverleners senioren met weinig geld kunnen ondersteunen. Iedereen is welkom, de bijeenkomst is gratis. Wel graag aanmelden via onze website.

Tijdens de bijeenkomst krijgt u inzicht in landelijke en regionale gegevens over armoede, krijgt u praktische tips van het ondersteuningsteam Armoede van KBO-Brabant en is er volop gelegenheid om met andere betrokkenen van gedachten te wisselen. Ondersteuning bij armoede doe je niet alleen. Daarom nodigen we u van harte uit om lokale relaties (andere organisaties, gemeentelijke vertegenwoordigers) mee te nemen.

Voor de bijeenkomsten zoeken we ook nog mensen die willen deelnemen in een forum: wethouders en ervaringsdeskundigen. Als u suggesties heeft kunt u die doorgeven aan Marieke Pette, beleidsmedewerker, mpette@kbo-brabant.nl. Zij kan ook uw andere vragen beantwoorden.

 


Tandzorg-advies op woensdag in februari

In februari 2020 is het mogelijk om op woensdagmiddag te bellen met Peter de Goede, tandarts met als speciaal aandachtsgebied ‘ouderen’. Hij maakt zich hard voor betere mondzorg voor ouderen, vooral mensen met dementie. In ledenmagazine Ons van januari staat een artikel hierover. Peter staat op woensdagmiddag mensen te woord die vragen hebben over hun mondverzorging en gebit. U kunt uiteraard ook bellen over uw ouders of naasten.

De helft van de 1,2 miljoen Nederlandse ouderen gaat niet (meer) naar de tandarts. Onder andere door fysieke beperkingen. Bij mensen met dementie spelen nog extra problemen. ‘De mondhygiëne neemt af. Poetsen wordt vergeten of gebeurt minder grondig. Ondertussen neemt de suikerbehoefte toe, en dus het snoepgedrag’, aldus de Goede. Deze groep ouderen slaat het tandartsbezoek liever over. ‘Ze denken dat een behandeling pijn doet, of dat het tandvlees gaat bloeden. Ook begrijpen ze vaak niet wat de bedoeling is.’
Leden kunnen op de woensdagmiddagen in februari bellen met 073-3036444 tussen 13.30 uur en 14.30 uur. Zij krijgen dan rechtstreeks Peter de Goede aan de lijn.

Afdelingsbestuurders: kunt u dit bericht verspreiden onder uw leden?

 


Huurtoeslag ruimer,
wijzigingen per 2020

Volgens schatting komen door de veranderingen in de regels van de huurtoeslag in 2020 nu 115.000 méér huishoudens in aanmerking voor de huurtoeslag. Misschien bent u er wel een van! De hoogte van de huurtoeslag is afhankelijk van de huurprijs, het inkomen en vermogen van u en uw eventuele toeslagpartner of medebewoner(s).

Sinds 1 januari 2020 zijn de regels voor huurtoeslag veranderd. Tot die tijd gold een zogenoemde harde inkomensgrens: boven die grens had u nooit recht op huurtoeslag. Die inkomensgrens komt nu te vervallen. Het is dus zeker de moeite waard om dit na te gaan! Om te bekijken of u in aanmerking komt voor huurtoeslag, maakt u een proefberekening op de website van de Belastingdienst of vraagt u hulp van een belastinginvulhulp (via uw lokale KBO-Afdeling).
 
Het is ook verstandig om hulp te vragen als uw partner overlijdt en hij/zij de huurtoeslagontvanger was. In dat geval kunt u ook bellen met de Belasting Telefoon voor nabestaanden: 0800 – 235 83 54 (gratis) of contact opnemen met een belastinginvulhulp. 
 
Huurtoeslag voor 2020 kunt u aanvragen tot 1 september 2021. Klik hier en lees op het informatieblad of u aan de voorwaarden voldoet en bereken hoeveel u kunt krijgen.

Afdelingsbestuurders: kunt u dit bericht verspreiden onder uw leden?

 


Levensvragen, wat zijn het en wat doet KBO-Brabant ermee?

Misschien hebt u het in de wandelgangen al gehoord: achter de schermen werken wij hard aan een provincie-breed project over levensvragen en zingeving. Maar wat zijn levensvragen eigenlijk en waarom zijn levensvragen belangrijk voor u als Afdeling of voor u als individuele oudere? Lees hier verder.

 


Nieuwe promotie-artikelen

Nieuw in het promotie-assortiment voor Afdelingen:

  • Bankpasje-houder met anti-skim functie. Zolang het pasje in de houder zit kunnen de gegevens niet worden afgelezen. Kosten: € 1,20 (op de foto hierboven rechts).
  • Vergrootglas in bankpasjesformaat. Om te bewaren in de portemonnee en te gebruiken om die nare kleine lettertjes te kunnen lezen zonder leesbril. Kosten: € 1,00 (op de foto hierboven links).
  • Ga naar de website (eerst inloggen) om te bestellen. Klik hier.